Har alder en betydning for sportstræning?

Hvorvidt alder har en betydning for hvordan du kan dyrke sport, kommer an på flere forskellige faktorer. Det kan blandt andet afhænge af din tidligere historik for at dyrke sport. Nedenfor kigger vi nærmere på dette. 

Muskelhukommelse kort fortalt

Selvom at du træner i en periode og stopper i en kort eller længere periode, har det stadigvæk været godt for dig at træne. Din krop har det som kaldes for muskelhukommelse, som også omtales på engelsk som muscle memory. Det betyder blandt andet at din krop husker på de øvelser, som du har trænet tidligere.

Netop dette får en stor rolle for hvornår og hvordan du kan træne.

Hvis du har trænet en del som barn, vil du ofte have nemmere ved at komme i form som voksen. Din krop kan huske al din træning fra de tidligere år, og det kan måske hjælpe dig med at få stærkere ben eller nemmere ved at få det vaskebræt, som du altid har drømt om.

Kosten har enorm indflydelse

Sportstræning handler ikke kun om alder. Det handler også om hvad du spiser. Typisk vil du have mere energi, når du sørger for at have en varieret kost. Det er vigtigt at du får nok proteiner og energi med det, som du fører indenbords, da det kan være altafgørende for om du har lyst til at rejse dig op fra din sofa for at træne. 

Er vægten hvor den skal være?

Mange træner for at komme mere i form og at opnå deres idealvægt. Hvorvidt du kan træne, når du kommer op i årene, afhænger i høj grad af din vægt. Der hersker ingen tvivl om at hvis du har overvægt, vil det være hårdere for din krop, jo ældre du bliver. Dog handler det meget om hvordan du træner.

Fysisk aktivitet er for alle

Alle kan være fysisk aktive i mere eller mindre forstand. Hvis du endnu ikke føler dig stærk nok til at træne med vægte eller at danse Zumba i en time, kan du måske gå nogle lange ture. Det kan også være at du kan cykle for at komme bedre i form. 

Mest af alt er det vigtigt at det er en aktivitet, som du nyder. Hvis du ikke er i form, og du tvinger dig selv til at komme det, vil du sikkert smide håndklædet i ringen før eller senere. Sørg derfor at nyde at dyrke sport enten alene eller med et godt selskab.

Start blidt ud

I princippet gælder denne regel for alle, men den er måske ekstra vigtig, når du er oppe i alderen. Sørg for at starte mildt ud. Hvis du er for hård ved din krop risikerer du at få en skade, som kan gøre at du slet ikke kan træne. Derfor er det vigtigt at du sørger for at vænne din krop til at dyrke sport.

You might also like