Sådan forbereder du dig på et triatlon

Vi har ikke selv deltaget i et triatlon, men har overværet det som tilskuere flere gange. Det vækkede vores interesse i hvordan man træner til sådan en konkurrence, og den information deler vi med jer nedenfor.

Tjek kalenderen

Forberedelse er altid nøglen. Når vi ønsker at spille online besøger vi nordicbet. Når vi vil til koncert, tjekker vi hvornår det er og køber billetter. Det lyder måske pudsigt, men en del af forberedelsen handler om hvornår du skal til triatlon og at du skal sætte kryds i din kalender. Du skal forvente at det tager mindst 2-3 måneder at træne til et triatlon, men mange starter træningen lang tid før. Det kommer nemlig i høj grad an på dit nuværende fysiske niveau.

Overvej at hyre en personlig træner

Hvis du har råd til det, kan det anbefales at hyre en personlig træner.

Selv hvis du kun konsulterer ham eller hende en gang om måneden, kan det i høj grad hjælpe dig. Der er mange ting at holde styr på i forhold til et triatlon, og derfor kan det være smart at søge hjælp. På den måde kan du både spare tid og energi. 

Søg tips og tricks på Instagram

Hvis du ikke har råd til en personlig træner, eller du bare ønsker mere gratis hjælp, kan du finde det på de sociale medier. Der er influencere, som lever af at dyrke tips og tricks til at deltage i et triatlon. 

Lav en træningsplan

Du kommer ikke langt uden en træningsplan. Til et triatlon presser du din krop til det yderste, og du skal være forberedt på det. Her er det vigtigt at vide hvilket triatlon du forbereder dig til. Der findes fx sprint, hvor du svømmer 750 meter, cykler 20 kilometer og løber 5 kilometer. Det er en fin løsning til nybegyndere. Du kan også prøve en lidt mere krævende udgave med det olympiske triatlon. Der svømmer du 1,5 km., cykler 40 km. og løber 10 km. 

Uanset hvilken udgave du vælger, bør du have en træningsplan med minimum to sessioner af hver del hver uge. Det vil sige at du bør cykeltræne, løbetræne og svømme mindst to gange om ugen. Naturligvis skal du ikke starte med at løbe 10 km. hver gang, hvis du går efter den olympiske udgave. Det anbefales at du max øger din distance med omkring ti procent hver uge. 

Du skal klare kunne mindst ti procent mere 

Desuden bør du træne dig frem til at du kan klare mindst 10 procent mere end den reelle distance i et triatlon. Hvis du fx tager sprint udgaven, skal din krop kunne holde til mindst 825m svømning, 22 km cykling og 5,5 kilometer løb. 

Din træningsplan bør også inkludere træning i åbent vand, hvis det endelige triatlon byder på den form for svømning. Dog afhænger det naturligvis af at du bor i nærheden af vandet. Hvis det ikke er tilfældet, bør du sørge for at træne det mindst 5-10 gange, før du skal deltage i den ægte vare af løbet.

Lyt til din krop

Husk på at selvom træningsplanen inkluderer de anbefalede træningssessioner, er det vigtigt at du lytter til din krop, og at du ikke gør mere end du kan klare. Mange gange er det bedre at tage det lidt efter lidt fremfor at risikere at blive skadet. Held og lykke.

You might also like