Disse tre dokumentarer vil inspirere dig til at klatre

Mange af os kan lide at se noget i vores fritid. Vi Live Stream Fodbold, eller ser film, tv-shows og dokumentarer. Uanset om du har interesse i at klatre, eller aldrig har overvejet det, kan vi anbefale at se tre hæsblæsende dokumentarer. Det føles nærmest som at være der selv, når du ser prisvindende fortællinger om hvordan verdens største vovehalse begiver sig ud på eventyr. Nedenfor kan du læse om de tre dokumentarer, som vi anbefaler at du ser enten alene eller med godt selvskab.

Nervepirrende Emmy-vindende klatring

Forbered dig på en nervepirrende oplevelse med at se ”Free Solo” på Amazon Prime. Her følger du Alex Honnold, som klatrer på El Capitan i Yosemite i Californien, uden et reb. På trods af hans families og kærestens opråb om at han ikke skulle gøre det, følger du Honnold fra forberedelsen til selve klatringen. 

Det hele blev instrueret af Elizabeth Chai Vasarhelyi og Jimmy Chin. Sammen gjorde de et fantastisk arbejde, som vandt fem Emmy-priser og endda blev nomineret til en Oscar. Husk naturligvis på at Honnold er professionnel, og at det bestemt ikke er normalt at begive sig ud i livsfarlige situationer som disse. Hvis du lader dig inspirere af hele fortællingen, bør du sørge for at klatre med sikkerheden i orden.

Når du har set dokumentaren, eller før du sætter dig ned og ser den, kan du overveje at læse Honnolds selvbiografi ”Alone on the Wall”, som udkom i 2017. Det giver dig et endnu større indblik i hele fortællingen. 

Klatring for nybegyndere

Dawn Wall kom ud det samme år som Free Solo, hvilket vil sige de begge udkom i 2018. Begge dokumentarer kaldes for moderne klassikere af klatre dokumentarer, og denne her kan du se på Netflix.

Ligesom med Alex Honnold er vi i Yosemite og på den enorme store granit El Cap. Stenens navn betyder ”kaptajnen” oversat fra spansk til dansk, og det er som klatrernes hellige sten. Flere tusinde personer begiver sig ud for at se den hvert år. Selv hvis du ikke vil klatre på El Cap, kan det være turen værd at overvære naturens vidunderlige værker. 

I Dawn Wall følger vi Tommy Caldwell, som har prøvet at klatre El Cap i flere år. Med denne dokumentar følger vi hans nye forsøg, som øjner at drømmen kan blive til en realitet ved at klatre med hans nye partner Kevin Jorgeson. 

Denne dokumentar er især god til nybegynder klatrere eller folk, som aldrig har klatret før. Der er tale om et simpelt sprog, og hele redigeringen gør det nemt at forstå hvad der er tale om. Derfor kan du læne dig tilbage og nyde fortællingen og de beundringsværdige hovedpersoner. 

Årtiets bedste klatredokumentar

Meru, som er instrueret af Conrad Anker og Elizabeth Chai Vasarhelyi kaldes for det seneste årtis bedste klatredokumentar. Den udkom i 2015, og den skarpe læser vil bemærke at der er tale om den samme instruktør som med Free Solo. 

Hvis du kunne lide Free Solo, vil du derfor sikkert også synes godt om Meru. Her følger vi Conrad Anker, Renan Ozturk og Jimmy Chin, som begiver sig ud på ”Shark’s Fin” ruten på Meru bjergtoppen på 6600 meter i Himalaya Bjergene i Indien. 

Du får et indblik i både forberedelserne og selve klatringen, og det hele leveres i en høj kvalitet. Alt sammen fortæller en gribende historie, og derfor kaldes det for den bedste klatredokumentar i det seneste årti.

You might also like